AZ ÚJ LÁTÓHATÁRBAN MEGJELENT ELBESZÉLÉSEK ANTOLÓGIÁJA

Az 1945 utáni népi emigráció Európában maradt tagjai 1950 novemberében indították útjára a Látóhatár című irodalmi-társadalompolitikai folyóiratot, amely negyven éven keresztül meghatározó fóruma volt a nemzeti gondolat, az értékes, minőségi emigráns irodalom megjelenésének.

A folyóirat hasábjain a magyar emigrációs szépírók és közéleti gondolkozók színe-javát vonultatta fel. Szélesre tárta a lap oldalait mindenki előtt, aki magyar nyelven kívánta megfogalmazni mondandóját, akinek volt közölni valója, s bátorsága annak elmondására. Egyetlen szempontot tartottak mindig szem előtt: a mondandó minőséget hordozzon magában. Minőséget nyelvezetében és stílusában, és minőséget tartalmában. Előre vigye a magyarság ügyét a szabad, demokratikus Magyarország megteremtésében.

A folyóirat negyven esztendő alatt több mint húszezer oldalnyi terjedelemben jelent meg. Állandó rovatot biztosított az emigrációba kényszerült költőknek, íróknak. Sorozatunk második antológiája az Új Látóhatárban megjelent elbeszéléseket tartalmazza. A gyűjtemény 66 szerző 164 elbeszélését tartalmazza, mintegy 1600 oldal terjedelemben. Tekintettel a hatalmas terjedelemre, négy különálló kötetben tesszük közzé az alkotásokat. Bizonyosak vagyunk benne, hogy az irodalom iránt érdeklődők sok-sok érdekességet találnak a kötetekben, eddig ismeretlen szerzőkkel és alkotássokkal találkoznak, kitárulkozik előttük egy új literatúra, a száműzetésbe kényszerült irodalom világa.

proza-antologia1 copy copy

I. KÖTET – 1950–1959

proza-antologia2 copy copy

II. KÖTET – 1960–1969

proza-antologia3 copy copyIII. KÖTET – 1970–1979

proza-antologia4 copy copyIV. KÖTET – 1980–1989

Az Antológiák megjelentetését a Magyar Művészeti Akadémia támogatása tette lehetővé.

MMAlogoF_1_ketsoros